Met lego onderwijs verbeteren? Dat kan volgens deze twee docenten

De docenten gaan met Lego Serious Play in korte tijd volgens een opdracht bouwen.
De kwaliteit van je onderwijs verbeteren met behulp van legosteentjes? Sinds kort zijn er twintig medewerkers van Fontys Academy for the Creative Economy geschoold in Lego Serious Play. ‘We lijken soms vastgeroest in het traditionele denken’, zeggen twee van hen. ‘Deze spelwijze biedt ruimte aan je intuïtie. Onze tip? Gebruik het in je onderwijs. Écht, het leidt tot nieuwe inzichten.’

Lego. Ofwel, stapel blokjes en bouw je eigen wereld. Het speelgoed wordt sinds een kleine twintig jaar onder de noemer Lego® Serious Play® (LSP). ook voor andere doeleinden gebruikt.

Dolf Nijsen is docent bij de opleiding Digital Business Concepts en zelf opgeleid als architect/urban designer. Hij was direct geïnteresseerd toen hij hoorde dat het dankzij de Kwaliteitsgelden mogelijk was om de training tot facilitator voor Lego® Serious Play® te volgen. ‘Ik kende het concept, maar had nog nooit de tijd gehad om me hierin te verdiepen.’

Ook Rachel de Wit, die veertien jaar actief was in de media en sinds negen jaar docent is in verschillende mediavakken, wilde er graag meer over weten.

Je hoofd uitschakelen

Wie zich er een beetje in verdiept, ziet al snel dat Lego® Serious Play® veel meer is dan een commerciële uitbreiding van het kinderspeelgoed. Daarvoor wordt de methode ondertussen ook te breed gebruikt in de “grote-mensen-wereld”.

Rachel de Wit
Rachel de Wit

Rachel: ‘Het verbeelden van je gedachten via Lego is een aparte tak van sport. Hoe weinig blokjes er ook zijn, de combinaties en mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Uitgangspunt van LSP is dat je in korte tijd volgens een opdracht gaat bouwen.’

Er is weinig tijd dus als eerste schakel je automatisch je hoofd uit en je handen ‘aan’. ‘Zonder dat je het je realiseert gaat je onderbewustzijn aan de slag. Daarna? Dan komt eigenlijk de belangrijkste fase van LSP. Dan ga je erover praten, associëren, metaforen herkennen, gedachten uitwisselen. Wat zie je, welke keuzes heb je gemaakt, waar komen ze vandaan? Op dat moment wordt ook de rol van de facilitator belangrijk. Hij of zij stuurt het gesprek, stelt de goede vragen en zet aan tot denken.’

Creatieve denktechnieken

Rolf Nijsen
Rolf Nijsen

Kerngedachte achter de inzet van deze methodiek is het bevorderen van het creatieve denkproces en het aanboren van het onderbewuste door op een vanzelfsprekende manier te spelen met de blokjes.

Dolf: ‘Binnen onze opleidingen werken we al wel met creatieve denktechnieken, maar dit is écht van toegevoegde waarde. Het op een speelse manier werken met metaforen, even je patronen loslaten, uitgaan van je intuïtie; het is verfrissend en laat je op een andere manier naar dingen kijken. Wij zijn zo in ons hoofd bezig dat we de kracht van intuïtie niet meer zien.’

Samen een visie bouwen

Volgens Dolf en Rachel is LSP op veel plaatsen en momenten binnen Fontys te gebruiken. Creativiteit wordt steeds belangrijker.

Dolf: ‘Ik zie het eigenlijk als een heel toegankelijke vorm van systemisch werken. Het is een prima manier om beweging in gang te zetten. Als je er met je team de tijd voor neemt, is het bijvoorbeeld een mooi middel om samen aan een visie te bouwen, maar ook in het onderwijs zelf zijn er talloze mogelijkheden om deze methode één op één of in teamverband te gebruiken. LSP voegt absoluut iets toe aan wat we al doen. En het doet een uitgesproken beroep op onze creativiteit. Dat moeten we omarmen, volgens mij.’

Verhalenreeks over Kwaliteitsafspraken

  • 7 maart
  • Talentgericht

Journalistiek helpt langstudeerders: ‘Het gevoel van onrust is nu weg’

Langstudeerders… Elke opleiding binnen Fontys loopt er tegenaan. Ook bij Fontys Journalistiek. Daar moest iets aan veranderen, vonden Monique Hamers en Simon Knopper. Er kwam een integraalassessment: een alternatief traject om af te studeren. En dat blijkt een succes.

Lees verder
  • 29 januari
  • Talentgericht
  • Talentgericht onderwijs

‘Blended learning is meer dan een paar online tools'

'Met blended learning kun je onderwijs gemakkelijker toespitsen op wat de student nodig heeft. Het is veel flexibeler dan enkel klassikaal onderwijs.’ Lees hoe Daniël Fermont van OSO dat doet in zijn onderwijs.

Lees verder
  • 13 december
  • Talentgericht
  • Talentgericht onderwijs

Tom Langhorst: ‘Onderzoek doe je samen’

Onze kennis vergroten en die vervolgens overdragen. Volgens Tom Langhorst is het dé kerntaak van Fontys. De ervaren docent-onderzoeker realiseert zich dat daarbij de traditionele rol van de docent én de traditionele onderwijsvorm veranderen.

Lees verder
  • 21 maart
  • Talentgericht

‘Bèta Ritme hielp me de hulp te zoeken die ik nodig had’

Begeleiding voor studenten dóór studenten. Bij Fontys Engineering bieden ze op die manier hulp aan studenten die vastlopen. Zij worden een-op-een begeleid door studenten van de opleidingen Toegepaste Psychologie en HRM.

Lees verder
  • 17 november
  • Talentgericht

‘De verhalen in de podcast laten zien hoe mooi verpleegkunde is’

Wie met Fontysdocent en verpleegkundige Erik van Roon spreekt, kan niet om zijn passie voor podcasts heen. ‘Ik ben er dagelijks mee bezig. Als ik er niet naar luister, dan maak ik er wel één.’ Zoals voor de serie “Verhalen uit de zorg”: ‘Daar zitten indrukwekkende verhalen tussen.’

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

  • Jeroen van Dingenen

    Ik begreep dat er meerdere docenten binnen Fontys facilitator zijn en zou graag eens in contact komen om elkaar te inspireren.

    De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


    • Nancy van Amstel

      Beste Jeroen, wat een mooi idee, ik zal jullie met elkaar in contact brengen!

      De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.