Fleur Uittenhout (l) en Jitske Cornielje.
Begeleiding voor studenten dóór studenten. Bij Fontys Engineering bieden ze op die manier hulp aan studenten die vastlopen. Bijvoorbeeld vanwege uitstelgedrag, moeite met plannen of vanwege sociaal-emotionele problemen. Zij worden een-op-een begeleid door studenten van de opleidingen Toegepaste Psychologie en HRM.
Verhalenreeks over Nationaal Programma Onderwijs Met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) wil het ministerie van OCW studievertraging door corona verhelpen en studentenwelzijn verbeteren. Alle onderwijsinstellingen krijgen tot eind 2024 geld om eigen herstelplannen te maken. In deze serie verhalen kun je lezen wat Fontys met dit geld heeft gedaan. Kijk voor meer informatie over de NPO-gelden op fontys.nl/npo .
Tom, student Elektrotechniek, is een van hen. ‘Dankzij Bèta Ritme heb ik veel over mezelf geleerd.’ Het begon met uitstelgedrag, maar eindigde met een zoektocht naar zichzelf. Tom klopte bij studentenbegeleiding Bèta Ritme aan, net voordat het coronavirus uitbrak. ‘Ik haalde mijn studiepunten wel, maar wist dat ik meer uit mijn opleiding kon halen. Daarom nam ik via Bèta Ritme deel aan een plangroep.’ Naast een-op-een-begeleiding organiseert Bèta Ritme namelijk ook trainingen over onder andere plannen, uitstelgedrag, netwerken en solliciteren. ‘Niet veel later was daar corona en werd alles erger’, vertelt Tom. ‘De structuur van het naar school gaan ontbrak, ik worstelde met mezelf en ik haalde vakken niet.’
Dankbaar voor hulp Tom meldde zich aan voor een-op-een-begeleiding. Hij ontwikkelde betere planvaardigheden en besprak met zijn coach waar hij tegenaan liep. Dat bleef hij de rest van zijn studie doen, de ene periode wat vaker dan de andere. Intussen wisselden die coaches - studenten dus - elkaar af. ‘Een van hen benadrukte dat ik echt meer hulp nodig had. Dankzij haar kwam ik uiteindelijk bij een psycholoog terecht. Daar kreeg ik de diagnoses ADD en ASS (autismespectrumstoornis) en de hulp die ik nodig had. Daar ben ik Bèta Ritme heel dankbaar voor.’
Focus op langstudeerdersNaar eigen zeggen is Tom nu een ‘vijfdejaars’-student, een langstudeerder dus. Om zijn diploma te ontvangen, moet hij nog enkele vakken en een stage afronden. ‘Nu gebruik ik Bèta Ritme als stok achter de deur, zodat ik niet verzuip in de vrije tijd die ik heb.’ Precies op studenten als Tom wil Bèta Ritme in 2024 de focus leggen: studenten die nog last hebben van corona en nu bijvoorbeeld langstudeerder zijn of sociaal-emotionele problemen hebben. Daarvoor gebruiken ze de NPO-gelden. ‘In coronatijd werd de vraag naar begeleiding veel groter en groeide Bèta Ritme dus ook. Studenten misten sociaal contact en raakten kwijt waarvoor ze het deden’, vertelt Jitske Cornielje, projectmanager van Bèta Ritme. Het gevolg: meer studenten met studievertraging. ‘Zeker als ze nog maar een paar vakken moeten afronden, neigen ze naar fulltime werken of hebben ze andere prioriteiten. Sommigen hebben inmiddels al een gezin. Het is dus belangrijk dat die studenten gezien worden en de verbinding met school houden. Soms is er ook sprake van angst of schaamte. Dat proberen we dan weg te nemen. Want als we investeren in studentenwelzijn, wordt ook het studiesucces vergroot.’
Student en coach in dezelfde levensfase Naast het bieden van begeleiding en trainingen doet Bèta Ritme ook onderzoek. ‘We hebben bij Fontys Engineering bijvoorbeeld veel studenten met een diagnose als ADHD of autisme. Die hebben soms moeite met soft skills, zoals vrienden maken, vragen stellen in de klas of samenwerken. En ook hun manier van leren kan verschillen. We onderzoeken hoe we de lessen inclusiever kunnen maken, zodat iedereen zich welkom voelt’, vertelt Fleur Uittenhout. Zij was zelf een van de HRM-studenten die anderen begeleidden, maar werkt inmiddels als begeleider van de stagiairs bij Bèta Ritme. ‘Ik weet dus dat onze begeleiding werkt. Doordat de coach en coachee in dezelfde levensfase zitten, is de drempel heel laag en bouw je een vertrouwensband op. Het voelt veel minder zwaar dan naar een psycholoog gaan.’
Iedere student een coach Voor Tom maakt de leeftijd van zijn coach niet veel uit. ‘Ik vind het belangrijker dat ze kennis hebben van psychologie en coaching. Dat hebben ze, waardoor ze me kunnen helpen bij het toepassen van handvatten die de psycholoog me geeft.’ Volgens hem zou iedere student – van welke opleiding dan ook – wel een coach kunnen gebruiken. ‘Steeds meer studies werken projectmatig, wat vraagt om beter plannen. En als je daar geen problemen mee hebt, dan is het alsnog fijn om een vast aanspreekpunt te hebben waar je altijd terecht kunt voor hulp.’ De projecten voor Bèta Ritme zijn deels bekostigd uit het NPO en deels uit de Kwaliteitsafspraken .
21 december
Talentgericht
Corona legde bloot waar studenten sowieso al mee worstelen, merkten ze bij Fontys Academy of the Arts. Student+ biedt hulp. 'Kleine interventies kunnen al betekenisvol zijn.'
Lees verder
Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.
Lees verder
16 november
Talentgericht
Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.
Lees verder
De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.
Lees verder
Het Inclusiecafé is een van de initiatieven van de werkgroep waar Yucata Lienga en Karin Verouden zich 100 procent voor inzetten. Wat is hun doel?
Lees verder
Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.
Lees verder
Elkaar weer echt ontmoeten. Daarvoor bedachten ze in Venlo de Welcome Back Day. 'Wij blijven dit post-corona doen.'
Lees verder
8 februari
Talentgericht
Talentgericht onderwijs
In de training leerstrategieën ontdekken docenten hoe ze studenten kunnen leren om beter te leren. Bijvoorbeeld: herkennen en aanpakken van uitstelgedrag, leren organiseren, jezelf aan het werk zetten en jezelf motiveren. Dat gaat verder dan het aanleren van betere studievaardigheden.
Lees verder
27 september
Talentgericht
Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.
Lees verder
29 november
Talentgericht
Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.
Lees verder
22 september
Talentgericht
Twee studiecoaches voor de groep. Dat kan de master Educational Needs zich veroorloven door NPO-geld. Docent Anouk Middelkoop-van Erp wil niet meer anders.
Lees verder
Auteur: TextVast