• 16 september
  • Studentcoaching

‘Dankzij de NPO-gelden konden we aan onderwijskwaliteit blijven werken’

Madelon Pijnenburg (adjunct-directeur) en Jessica van Dijk (business controller) van Fontys Paramedisch
Dat corona impact had én heeft op het welzijn en de prestaties van studenten mag duidelijk zijn. Binnen Fontys gingen instituten zelf aan de slag met meerjarige verbeterplannen. Daarvoor werden ze ondersteund vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Hoe blikken de medewerkers van deze instituten terug op de coronaperiode? Wat was voor hen de meerwaarde van het NPO? En waar zijn ze trots op? Aan het woord: Madelon Pijnenburg (adjunct-directeur) en Jessica van Dijk (business controller) van Fontys Paramedisch.

Als je terugdenkt aan het NPO, wat schiet je dan als eerste te binnen?

Jessica van Dijk
Jessica van Dijk

Jessica: ‘We waren al bezig met het opzetten van studentcoaching, met onder andere een coach die de student persoonlijk ondersteunt. In coronatijd werd het belang daarvan eigenlijk alleen maar duidelijker. Dankzij de NPO-gelden konden we dit plan een boost geven.’ Madelon: ‘Dat geldt ook voor onze visie op praktijkleren. We waren al op weg naar het creëren van zoveel mogelijk authentieke beroepservaringen voor studenten. De coronaperiode maakte nog eens duidelijk hoe belangrijk dat is. De gezondheidssector werd hard geraakt. Dan wil je tegelijkertijd het werkveld ondersteunen, maar er ook voor zorgen dat studenten goed voorbereid zijn. Eigenlijk ontstond er onder andere dankzij het NPO nóg meer urgentie om een kwaliteitscultuur neer te zetten. Hoe kunnen we ons onderwijs blijven verbeteren? En hoe ondersteunen we studenten het beste? Het NPO heeft laten zien dat het een must is om daarover in gesprek te gaan met studenten, medewerkers en het werkveld.’

Wat neem je mee uit het NPO in je dagelijkse werk?

Madelon: ‘We werden gevraagd alle NPO-uitgaven strikt te verantwoorden. Het maakt je bewust van hoe gelden effectief en efficiënt besteed kunnen worden. Daar waren we al mee bezig, maar het NPO heeft wel voor een verdiepingsslag gezorgd.’

Waar ben je trots op?

Madelon Pijnenburg
Madelon Pijnenburg

Madelon: ‘Op al onze medewerkers. Veel van hen komen uit het werkveld en hebben dus een groot zorghart. Hoe het met onze studenten ging, liet ze absoluut niet koud. De coronatijd vroeg veel van ze, ook privé. Toch hadden ze een ‘we gaan het doen-mentaliteit’. In ieder team bekeken ze wie welke taak het beste kon oppakken. Daar zag je hun veerkracht: ze bleven zich inzetten voor kwalitatief goed onderwijs. Daar mag iedereen trots op zijn.’

Jessica: ‘Bovendien hadden we als instituut het financieel-administratieve aspect heel snel geregeld, wat voor rust zorgde.’

Heeft de coronaperiode nog altijd invloed op studenten?

Jessica: ‘Er speelt momenteel veel bij studenten: maatschappelijke druk, financiële stress, huisvesting, om een paar onderwerpen te noemen. Maar ik denk dat je de gevolgen van corona ook niet moet onderschatten. Alles bij elkaar zien we meer studenten met mentale uitdagingen.’

Madelon: ‘We merken ook dat meer studenten het contact met cliënten spannend vinden. Dat heeft waarschijnlijk ook met het onlineonderwijs te maken, ze zijn het niet gewend. Voor hun toekomst is het belangrijk om dat face-to-face-contact wél te oefenen. Dat benadrukken we, waardoor we nu weer meer studenten naar de campus zien komen. Een positieve trend, als je het mij vraagt.’

Verhalenreeks NPO-gelden

  • 28 maart
  • Talentgericht

‘Zoals Esther mij begeleid heeft, wil ik ook mijn leerlingen begeleiden’

Wie denkt dat deeltijdstudenten hun studie er wel ‘even bij doen’ heeft het mis. Dit is een groep die héél veel ballen hooghoudt. Dat er dan wel eens een bal valt, zeker tijdens of na de roerige coronaperiode, is begrijpelijk. Op de Pedagogisch Technische Hoogeschool is studentcoach Esther van de Burgt er voor deze studenten. Dankzij NPO-gelden.

Lees verder
  • 29 november
  • Talentgericht

‘Het taalprobleem is véél groter dan gedacht’

Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.

Lees verder
  • 21 maart
  • Talentgericht

‘Bèta Ritme hielp me de hulp te zoeken die ik nodig had’

Begeleiding voor studenten dóór studenten. Bij Fontys Engineering bieden ze op die manier hulp aan studenten die vastlopen. Zij worden een-op-een begeleid door studenten van de opleidingen Toegepaste Psychologie en HRM.

Lees verder
  • 10 januari
  • Talentgericht

‘Anderen helpen kan alleen als je zelf lekker in je vel zit’

Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.

Lees verder
  • 5 december
  • Talentgericht

Studenten kiezen bewuster dankzij Sneak Preview Kalenders

Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.

Lees verder
  • 16 november
  • Talentgericht

‘De lesstof werd opeens behapbaar’

Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.

Lees verder
  • 8 november
  • Talentgericht

Studentenwelzijn: 'Zet je antennes scherp en vraag door'

De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.

Lees verder
  • 27 september
  • Talentgericht

Van diploma-uitreiking on tour tot een bonusmama

Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.

Lees verder

TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.