Vlnr: Petra Bunnik en Anika Embrechts, Riny Bovy, Erwin Mortier en Dirma Eisinga.
Na de laatste bijeenkomst van de training leerstrategieën komen de deelnemende studentcoaches enthousiast het lokaal uit. ‘Informatie over leerstrategieën en zelfregulerend leren is vaak nogal ‘hoog over’. Wat we hier leren is geworteld in wetenschappelijk onderzoek, maar tegelijk heel toepasbaar in onze dagelijkse praktijk’, zegt Henriëtte Gerrits, docent bij Fontys Communicatie.
Verhalenreeks over Nationaal Programma Onderwijs Met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) wil het ministerie van OCW studievertraging door corona verhelpen en studentenwelzijn verbeteren. Alle onderwijsinstellingen krijgen tot eind 2024 geld om eigen herstelplannen te maken. In deze serie verhalen kun je lezen wat Fontys met dit geld heeft gedaan. Kijk voor meer informatie over de NPO-gelden op fontys.nl/npo .
Vanuit Fontys Welzijnslab kwam het initiatief voor deze training voor studentcoaches. ‘En dankzij de NPO-gelden kunnen we hem ook financieren’, vertelt Riny Bovy van het Welzijnslab. ‘Tijdens de coronapandemie hebben studenten echt een hiaat in hun ontwikkeling opgelopen. Sommige dingen kun je eenvoudigweg niet in je eentje leren. Dat vraagt extra vaardigheden van docenten, en zeker van de studentcoaches.’
Beter motiveren In de training ontdekken docenten hoe ze studenten kunnen leren om beter te leren. Bijvoorbeeld: herkennen en aanpakken van uitstelgedrag, leren organiseren, jezelf aan het werk zetten en jezelf motiveren. Dat gaat verder dan het aanleren van betere studievaardigheden. ‘We kijken hier naar de student als mens. Waarom vertoont iemand uitstelgedrag, wat zit daarachter? Misschien is er wel sprake van faalangst. Dan moet je daar mee aan de slag’, weet Erwin Mortier, docent Sportkunde en begeleider van maatwerkstudenten (langstudeerders). ‘Het gaat hier echt om de totale mens, om met voetbalcoach Louis van Gaal te spreken. Als docent kunnen we dankzij deze training studenten inzicht geven in hun gedrag, en dat helpt. We leren ze geen trucje dat ze snel weer vergeten’, legt Dirma Eisinga uit. Ze is Fontys-topsportcoach en studentcoach topsporters bij ALO/Sportkunde.
‘Ik kan niet plannen’ De training wordt gegeven door trainers Petra Bunnik en Anika Embrechts van Strategie voor Leren, die zelf ook heel wat vlieguren voor de klas hebben gemaakt. Anika vertelt hoe ze een student hielp die niet kon plannen voor school. ‘Hij zei: ik kan het gewoon niet, ik heb alles geprobeerd. Maar toen ik ontdekte dat hij bezig was met voorbereidingen om 100 kilometer over de Weissensee in Oostenrijk te schaatsen, wist ik hoe ik hem op het goede spoor kon krijgen. Want zoiets vergt natuurlijk enorm veel planningsvaardigheden, qua training, voeding en materiaal. Toen dat kwartje eenmaal viel, konden we stappen gaan zetten. We maakten de transfer naar zijn studie.’ Anika en Petra lieten hun cursisten aan den lijve ondervinden hoe het is om iets nieuws te leren. ‘We hebben ze bewust weer in de studentrol geplaatst. Ze moesten dingen uitzoeken en voorbereiden en samenwerken in een stamgroep. Zo ontdekten ze vanzelf wat hun eigen sterke leerstrategieën zijn en herkenden ze waar studenten mee worstelen’, legt Petra uit.
Gereedschapskist Eigenlijk zou iedere docent deze vaardigheden in zijn gereedschapskist moeten hebben, vinden de cursisten. ‘Het gaat erom dat je herkent als er iets misgaat en dan kunt ingrijpen. Hoe vroeger je dat doet, hoe beter.’ Bovendien wordt ‘een leven lang leren’ steeds belangrijker. Anika: ‘Als je tijdens je studie goede studeergewoontes leert, heb je daar je hele leven profijt van.’ De deelnemers aan de cursus zijn alvast ‘om’. Henriëtte: ‘Ik ga het hier zeker met collega’s over hebben. Die pikken vast wat op van wat ik hier heb geleerd.’ Vanuit het Fontys Welzijnslab ervaart Riny dat de training nu al een duurzaam effect heeft binnen de deelnemende instituten. ‘Studenten en docenten hebben meer kennis over leerstrategieën, maar ze maken ook de vertaalslag naar de praktijk. Dat versterkt zeker het welzijn van studenten en het geeft ze meer zelfvertrouwen om de regie te nemen over hun studie.'
29 november
Talentgericht
Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.
Lees verder
Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.
Lees verder
21 december
Talentgericht
Corona legde bloot waar studenten sowieso al mee worstelen, merkten ze bij Fontys Academy of the Arts. Student+ biedt hulp. 'Kleine interventies kunnen al betekenisvol zijn.'
Lees verder
Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.
Lees verder
16 november
Talentgericht
Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.
Lees verder
De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.
Lees verder
Het Inclusiecafé is een van de initiatieven van de werkgroep waar Yucata Lienga en Karin Verouden zich 100 procent voor inzetten. Wat is hun doel?
Lees verder
Elkaar weer echt ontmoeten. Daarvoor bedachten ze in Venlo de Welcome Back Day. 'Wij blijven dit post-corona doen.'
Lees verder
27 september
Talentgericht
Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.
Lees verder
22 september
Talentgericht
Twee studiecoaches voor de groep. Dat kan de master Educational Needs zich veroorloven door NPO-geld. Docent Anouk Middelkoop-van Erp wil niet meer anders.
Lees verder
Auteur: TextVast