We kunnen niet zonder taal. Toch hebben behoorlijk wat studenten, mede door de coronajaren, een achterstand en lopen ze daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.
Verhalenreeks over Nationaal Programma Onderwijs Met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) wil het ministerie van OCW studievertraging door corona verhelpen en studentenwelzijn verbeteren. Alle onderwijsinstellingen krijgen tot eind 2024 geld om eigen herstelplannen te maken. In deze serie verhalen kun je lezen wat Fontys met dit geld heeft gedaan. Deze keer: 'Het taalprobleem is véél groter dan gedacht. Wil je meer weten over het programma NPO? Kijk op fontys.nl/npo.
‘Een jaar geleden stond er een groep studenten van de Lerarenopleiding Geschiedenis aan mijn bureau. “We lopen vast met onze schrijfopdrachten”, was hun boodschap.’ Aan het woord is Nathalie, onderwijsmanager bij het team Mens en Maatschappij van de Lerarenopleiding in Sittard.
Nathalie
‘Al snel bleek dat ze worstelden met de tekstopbouw en met spelling. Ik klopte bij de sectie Nederlands aan. Kunnen jullie niet wat workshops geven? Die begonnen te lachen: met alleen een aantal workshops red je het niet. Dat het een véél groter probleem is, werd toen wel duidelijk.’
Aansluiting vinden Intussen kreeg Tineke Ausems diezelfde signalen van verschillende Fontysinstituten. Tineke is betrokken bij de ontwikkeling van het Fontysbrede talenbeleid. ‘Als student, maar ook daarna, heb je taal nodig om te kunnen overtuigen, enthousiasmeren en beargumenteren. Lukt dat niet, dan kan het onzeker maken. Daarbij komt dat deze studenten, zeker door de coronapandemie, sneller in een sociaal isolement terechtkomen. Het is moeilijker om aansluiting bij anderen te vinden en om de docent te benaderen met vragen.’
Boekenclub Nathalie herkent dat bij de studenten van de Lerarenopleiding. ‘Voor hen geldt bijvoorbeeld dat zij de lesstof goed moeten overbrengen en contact met ouders hebben. Dan móet je taalvaardig zijn.’ Daarom ontstond met collega’s van verschillende lerarenopleidingen het idee om lerarenopleiders Nederlands in te zetten, waar studenten met taalvragen terecht kunnen.
Tineke
‘Ook startten we bij de Lerarenopleiding Geschiedenis een boekenclub. Werken aan taal, bezig zijn met je vak én sociaal actief zijn dus.’ Deze initiatieven waren mogelijk dankzij de NPO-middelen.
Taalwerkplaats Tineke waardeert die initiatieven. ‘Maar we moeten voorkomen dat iedereen op zijn eigen eiland het wiel opnieuw uitvindt.’ Daarom is zij groot voorstander van het inrichten van een overkoepelende taalwerkplaats. 'Een online omgeving waar alle Fontysstudenten met specifieke taalvragen contact hebben met taalexperts. Ze kunnen kiezen voor een taalspreekuur, cursus, workshop of lezing.’ Hiervoor worden nu de plannen gemaakt. Maar de taalexperts zitten in de tussentijd niet stil. ‘We verbinden de initiatiefnemers met elkaar om expertise, best practices en beschikbaarheid met elkaar te delen. Ook brengen we al die initiatieven samen op het taalportaal van Fontys. Daar kunnen onze onderwijsprofessionals terecht voor inspiratie en hulpbronnen bij het maken en uitvoeren van een goed talenbeleid.’
16 november
Talentgericht
Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.
Lees verder
De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.
Lees verder
Het Inclusiecafé is een van de initiatieven van de werkgroep waar Yucata Lienga en Karin Verouden zich 100 procent voor inzetten. Wat is hun doel?
Lees verder
Elkaar weer echt ontmoeten. Daarvoor bedachten ze in Venlo de Welcome Back Day. 'Wij blijven dit post-corona doen.'
Lees verder
27 september
Talentgericht
Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.
Lees verder
22 september
Talentgericht
Twee studiecoaches voor de groep. Dat kan de master Educational Needs zich veroorloven door NPO-geld. Docent Anouk Middelkoop-van Erp wil niet meer anders.
Lees verder
Auteur: TextVast