‘Anderen helpen kan alleen als je zelf lekker in je vel zit’

Vlnr: Eefje Strijbosch, Jelmer Fieret, Heidi van den Hout en Aafke Baars-Seebregts.

Prestatiedruk, burn-outklachten, verlies, financiële problemen, eenzaamheid. De geestelijke gezondheid van jongeren staat flink onder druk. De coronaperiode versterkte dat nog eens. Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn daarom écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.

Binnen Fontys Pedagogiek was direct duidelijk waar de NPO-gelden aan besteed zouden worden. ‘Om aandacht te creëren voor studentenwelzijn werd een projectgroep opgezet, waarvoor ik gevraagd ben als projectleider’, vertelt gezondheidswetenschapper Heidi van den Hout. ‘Ik vind het een ontzettend belangrijk thema. Lekker in je vel zitten is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren. Bovendien: voorkomen is beter dan genezen. Als je in deze levensfase inspeelt op mentale gezondheid kan dat later veel leed besparen.’

Dat vindt ook Jelmer Fieret, derdejaarsstudent en betrokken bij de werkgroep. ‘Van steeds meer studenten hoorde ik dat zij persoonlijke problemen hebben. Daar wilde ik iets aan doen. Zeker omdat deze studie draait om het helpen van anderen. Dat kan alleen als het goed met je gaat.’

Levensfase waarin veel gebeurt

Naast Jelmer en Heidi zitten ook projectgroeplid Aafke Baars-Seebregts (coach en docentonderzoeker) en Eefje Strijbosch (consulent kwaliteit) aan tafel. Alle vier zijn het erover eens dat de coronalockdowns het studentenwelzijn nog eens extra onder druk zetten.

Aafke: ‘Ik zag dat angstklachten, depressieve gevoelens en eenzaamheid onder studenten toenamen.’ Eefje vult aan: ‘En dat in een levensfase waarin al veel gebeurt: als student leer je jezelf kennen en leg je een belangrijke basis. Als opleiding kun je daar op allerlei manieren aan bijdragen. Dat hoeft helemaal niet altijd ‘groots’ te zijn. Eén zin die bijblijft na een workshop of één docent die op een cruciaal moment het juiste zetje geeft, kan al heel waardevol zijn.’

Welzijnsambassadeurs

De projectleden gingen samen aan de slag. Allereerst werden de behoeftes van studenten opgehaald en landelijke onderzoeken over studentenwelzijn vertaald naar de Pedagogiek-opleiding. Daar rolde een plan uit. Een onderdeel daarvan is het inzetten van welzijnsambassadeurs.

‘Fontys Pedagogiek heeft vier lesplaatsen: Eindhoven, Tilburg, Sittard en Den Bosch’, vertelt Aafke. ‘De welzijnsambassadeurs zijn de oren en ogen op die locaties, als het gaat om studentenwelzijn. Zo blijft het thema er leven.’ Bovendien werden er in twee jaar tijd veel activiteiten georganiseerd, zoals een masterclass levenslessen, een boksclinic, meerdere theatervoorstellingen en een welzijnsdag met verschillende workshops. Ook organiseerde het projectteam een herdenkingsbijeenkomst, toen er een student overleden was.

Erover praten lucht op

Jelmer is de theatervoorstelling van Time Out erg bijgebleven. ‘Die ging over stress en prestatiedruk. Daarna volgden dialoogsessies met studenten. We praatten over wat er nu écht bij ze speelt en hoe Fontys kan helpen. Zo voelde bijna iedere student uit één klas zich niet gehoord. Niet zozeer door Fontys, maar eigenlijk door de hele wereld: ook thuis en bij vrienden dus. Langzaamaan werden de studenten steeds opener. Aan het eind concludeerden ze: dit lucht op, laten we zo met elkaar blijven praten. Geweldig, toch?’

Bezoek koningin Máxima

Voor Heidi was een van de hoogtepunten de bijeenkomst met minister Dijkgraaf en koningin Máxima. Zij namen bij Fontys Pedagogiek in Den Bosch het landelijk onderzoek naar stress en prestatiedruk van het Trimbos Instituut, ECIO en RIVM in ontvangst, waarna panelgesprekken en workshops volgden.

Heidi: ‘Máxima is erevoorzitter van MIND Us, een stichting die mentale problemen van jongeren onder de aandacht brengt. Met deze bijeenkomst had ik hetzelfde doel. Want als niemand weet wat studentenwelzijn is, hoe kunnen we dan verandering teweegbrengen?’

Voor Heidi zit haar taak als projectleider er nu op, maar de werkgroep gaat door. Aafke: ‘De activiteiten waren niet eenmalig, maar integreren we in het onderwijs. Ook hebben we speerpunten geformuleerd waar we samen aan blijven werken. Zodat welzijn een vast onderdeel van onze mooie opleiding blijft.’

https://fontys.mediamission.nl/Mediasite/Play/7f9dcf13d15e490ba188ae951622b8fe1d

Verhalenreeks NPO-gelden

  • 5 december
  • Talentgericht

Studenten kiezen bewuster dankzij Sneak Preview Kalenders

Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.

Lees verder
  • 29 november
  • Talentgericht

‘Het taalprobleem is véél groter dan gedacht’

Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.

Lees verder
  • 16 november
  • Talentgericht

‘De lesstof werd opeens behapbaar’

Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.

Lees verder
  • 8 november
  • Talentgericht

Studentenwelzijn: 'Zet je antennes scherp en vraag door'

De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.

Lees verder
  • 27 september
  • Talentgericht

Van diploma-uitreiking on tour tot een bonusmama

Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.