Zeven regiegroepen nu aan zet bij veranderingen Fontys, mét input werkvloer

Portfoliomanager Monique van Gestel en bestuursadviseur Johan Struik op campus Rachelsmolen in Eindhoven.
Fontys is volop in ontwikkeling op alle gebied: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Om dat in goede banen te leiden, heeft de hogeschool zeven regiegroepen in het leven geroepen. Zij vervangen de vele, arbeidsintensieve stuurgroepen én zijn qua bemensing meer divers van aard. Johan Struik en Monique van Gestel leggen uit waarom Fontys deze stap maakt.

Belangrijk is vooral dat de zeven regiegroepen meer grip geven op de “veranderopgaven” van Fontys. De input van de werkvloer is hierbij volgens bestuursadviseur Johan Struik van toegevoegde waarde. ‘In de regiegroepen is bijvoorbeeld ook plaats voor docenten, it-specialisten, lectoren en managers bedrijfsvoering. Het is dan niet zo dat zij hun hele achterban vertegenwoordigen, maar zij kunnen wel in de regiegroepen hun stem laten horen, zodat je geen belangrijke signalen uit de achterban mist bij het realiseren van de veranderopgaven van Fontys.’

Fontys for Society krijgt gezicht

Maar eerst: wat ging vooraf? De strategie Fontys for Society, die in 2021 verscheen, schetst wat Fontys wil bereiken. Fontys vernieuwt haar onderwijs om zo beter aan te sluiten bij de arbeidsmarkt die om flexibele en leergierige werknemers vraagt. Het praktijkonderzoek slaat zijn vleugels uit; Fontys groeit van onderwijs- naar kennisinstelling. Een moderne organisatie met gestroomlijnde systemen ondersteunt deze ontwikkelingen. Daarbij staan duurzaamheid, inclusie en vitaliteit hoog in het vaandel.

De Fontysgemeenschap werkt al enkele jaren aan dit ideaalbeeld via allerlei programma’s en projecten, zoals Hybride Leeromgevingen (HLO), Blended Learning, Informatieveiligheid, Inclusie en Toegankelijkheid en Verbeterprogramma Praktijkgericht Onderzoek. Fontys for Society krijgt daardoor steeds meer een gezicht.

Vele stuurgroepen arbeidsintensief

‘Er is daarin al heel wat moois bereikt’, zegt Monique van Gestel-Van Gils portfoliomanager van Portfolio Management Office (PMO). Toch was er wel een zorgpunt. Boven al deze programma's en projecten – ongeveer dertig - was inmiddels ook een even groot aantal stuurgroepen ontstaan, vooral bemenst door directeuren en projectleiders, met veel overleg tot gevolg. ‘Bij een tussentijdse analyse met de vraag “waar staan we nu?”, merkten we dat de samenhang tussen de losse programma’s en projecten en de verbinding tussen de drie grote thema’s vaak ontbrak’, zegt Johan.

Alle stuurgroepen hadden bijvoorbeeld eigen rapportages, die ook het college van bestuur weer allemaal apart moest beoordelen. ‘Daarbij heeft alles met alles te maken. Want zonder goede systemen, kunnen wij bijvoorbeeld geen flexibel onderwijs aanbieden. Overzicht houden en verbinding maken als alle initiatieven naast elkaar lopen is lastig. Met de regiegroepen komt de samenhang beter tot zijn recht’, aldus Monique.

Zonder overleg geen verbinding

Zorgt een nieuwe structuur er niet voor dat er weer opnieuw van alles moet worden opgezet en afgestemd? Johan: ‘We kunnen niet zonder afstemming en overleg. Dat is nodig als je verbinding wilt. Maar met deze werkwijze gaan we veel meer uit van vertrouwen. Er hoeven niet overal stuurgroepen boven, alleen waar dat nodig is richten we een stuurgroep in. We gaan ervan uit dat onze collega’s in de projecten en programma’s hun werk goed doen en aan de bel trekken bij hun opdrachtgever of de regiegroepen als zij ergens tegenaan lopen of een besluit nodig hebben.'

Hij noemt een voorbeeld: ‘De regiegroep Onderwijsvernieuwing voert nu regie op alles wat te maken heeft met onze primaire onderwijstaak, van HLO tot flexibilisering onderwijs. Iemand die betrokken is bij bijvoorbeeld curriculumontwikkeling hoeft nu niet meer in conclaaf met alle afzonderlijke stuurgroepen, maar krijgt te maken met één regiegroep.’

Monique: ‘Ook in de terugkoppeling naar het college van bestuur werkt het eenvoudiger. Het cvb kan nu veel meer op hoofdlijnen sturen en dat is ook de bedoeling. Zo krijgt de vernieuwingsagenda meer samenhang en wordt proactieve sturing op de strategische koers beter mogelijk.’

Lees meer

  • 31 augustus
  • Talentgericht

Uitdagingen en kansen voor het komende jaar

Bij de start van het nieuwe studiejaar ging voorzitter Joep Houterman in gesprek met ScienceGuide. Onderwerpen als het doorontwikkelen en verbreden van het praktijkgericht onderzoek, Leven Lang Ontwikkelen, flexibilisering van het onderwijsaanbod, de samenwerking met het werkveld en online onderwijs, passeerden de revue.

Lees verder

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.