Handig: alle tips en tools voor hulp aan studenten bij studiekeuzes op 1 plek

Welke rol je ook hebt bij Fontys - voorlichter, studiekeuzeadviseur, studentcoach, docent, instroom- of afstudeercoördinator – het helpen van (aankomend) studenten bij hun studiekeuzes komt dagelijks voorbij. Alle informatie, tips, hulpmiddelen die je daarbij kunt gebruiken, vind je nu op één plek: Fontysaanbod op impactvolle (keuze)momenten.

Instroom, doorstroom en aansluiting zijn voor Fontys als onderwijsinstelling belangrijke thema’s. Uiteraard hoopt Fontys dat volgend studiejaar weer veel eerstejaarsstudenten de Fontyslocaties weten te vinden. Hiertoe zet de hogeschool onder meer in op studiekeuzeactiviteiten, op werving maar ook op duurzame relaties met middelbare scholen en mbo-instellingen in de regio. Samen met hen werkt Fontys aan een soepele overgang naar het hbo.

Goed landen

Daar houdt het werken aan een soepele, doorlopende leerlijn niet op. Eenmaal gestart bij Fontys, is het van belang dat studenten goed “landen”. Dat ze blij zijn met de gekozen studierichting en met vertrouwen doorstromen richting een diploma. In alle stappen die daarbij horen, proberen de Fontysprofessionals studenten zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden.

En daarna? Ook daarover denken zij graag mee. Allereerst door te werken aan een goede aansluiting op de beroepspraktijk – een belangrijk uitgangspunt uit de strategie Fontys for Society. Daarnaast informeert Fontys studenten ook over de mogelijkheid om door te studeren. Zowel binnen Fontys als richting universiteiten in de regio worden de overstappen daarbij zo goed mogelijk ingericht.

Scala aan actviteiten

In hun studieloopbaan maken studenten heel wat keuzes. Welke studie past bij mij? Welke minor ga ik doen? Wil ik na mijn Associate degree-opleiding nog doorstuderen of niet? Fontys ziet graag dat (aankomend) studenten bewuste keuzes maken die goed bij ze passen. Om dit te faciliteren is er binnen Fontys, zowel vanuit de instituten als de diensten, al een breed scala aan activiteiten, tools en informatie ontwikkeld. Maar, waar vind je dit alles?

Om meer overzicht te creëren in alles wat er al is, is het nu het overzicht Fontysaanbod op impactvolle (keuze)momenten. In dit overzicht is voor verschillende momenten in de studieloopbaan van de studenten beschreven wat er voorhanden is om een bewuste keuze mogelijk te maken. Ook wordt er een podium gegeven aan inspirerende initiatieven en activiteiten van verschillende instituten. Zo hoeft niet ieder instituut het wiel opnieuw uit te vinden.

Dus, wil jij aankomend studenten op een goede manier kennis laten maken met jouw opleiding? Vraag jij je af hoe je de minorkeuze van studenten beter kunt faciliteren? Of zijn jouw studenten al bijna afgestudeerd en hebben zij vragen over hoe nu verder…? Op de pagina Fontysaanbod op impactvolle (keuze)momenten vind je het Fontysbrede aanbod dat je hiervoor in kunt zetten.

Lees meer

  • Inclusief
  • Talentgericht onderwijs

De docent als jobcoach

Deze training is bedoeld voor de ervaren docentcoach die zich graag bezig wil houden met loopbaanbegeleiding van (bijna) afgestudeerde studenten met een ondersteuningsbehoefte (denk aan: autisme, ADHD, angst, dyslexie, mantelzorgtaken, lichamelijke en/of psychische klachten) richting een passende afstudeer- of werkplek.

Locatie
Eindhoven
Duur
20 bijeenkomsten
Startdatum
12 februari
Lees verder
  • Wendbaar
  • Talentgericht
  • Inclusief
  • Studentcoaching

Netwerk Studentcoaching

Hét netwerk voor jou als coachende docent, studentcoach of begeleider van studenten bij persoonlijk leiderschap.

Locatie
Lees verder
  • 19 december
  • Talentgericht
  • Inclusief
  • Vitaal

Hoe ga je als docent om met student die dreigt vast te lopen?

Studentendecaan Pieternel Brughuis en docent en tutor Joost Maes hebben elkaar al gevonden in hun wens om studenten goed door hun studie te loodsen en delen hun ervaringen. Plus 7 belangrijke tips voor álle docenten.

Lees verder

Auteur: Eline van Rooij

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.