Joep Houterman: 'Veel vraagstukken die in de maatschappij spelen, moeten multidisciplinair worden aangepakt. Als we precies dat faciliteren én uitdragen in ons onderwijs en onderzoek, kunnen we echt de benodigde meters maken.’
Joep Houterman, bestuursvoorzitter van Fontys, is binnen het college van bestuur verantwoordelijk voor strategie, cultuur en organisatie. Het thema duurzaamheid komt daarin overal terug. Vooruitlopend op het Fontys Duurzaamheidsevent in december: wat zijn de ambities en welke kansen ziet hij? Wat is het belang van een duurzame transitie in het onderwijs?
‘Als iets van groot maatschappelijk belang is, is het dus ook voor ons van belang. Ons motto is niet voor niets: Fontys for Society. Fontys is een grote maatschappelijke actor. Als we geen aandacht geven aan zaken die onze wereld bezighoudt, doen we ons werk niet goed.’Wat vind jij de belangrijkste taak voor de komende jaren? ‘Zowel onderwijs als onderzoek zijn bezig met thema’s die met duurzaamheid te maken hebben. Alleen als iedereen ermee bezig is, kunnen we écht stappen zetten. Ik vind het dus belangrijk dat duurzaamheid niet langer gezien wordt als "iets waar we aandacht aan moeten besteden". Het moet integraal opgenomen worden binnen onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.’Fontys is een brede instelling, met veel verschillende opleidingen en disciplines. Al die kennis en kunde kunnen elkaarwat betreft onderwijs en onderzoek ook versterken, toch? ‘Zeker. We zijn echt een brede onderwijsinstelling. Dus studenten van de Fontys Kind en Educatie kunnen bijvoorbeeld de inhoud van primair onderwijs verbeteren en onze techneuten van Engineering kunnen aan de slag met andere vormen van energie. Studenten van Social Work in combinatie met studenten van Vastgoed en Makelaardij kunnen in volkswijken aan de slag met verduurzaming van woningen. Al die disciplines delen hun ervaringen al op ons platform Fontys for Sustainability.’Dus we hebben alle instituten nodig om vooruit te komen? ‘Ja! Niet voor niets hebben we gezamenlijke uitgangspunten. Dat zijn de ondertekende Sustainable Development Goals. Maar een nóg krachtiger instrument om samen vooruitgang te boeken is zorgen dat we disciplines combineren. Veel vraagstukken die in de maatschappij spelen, moeten multidisciplinair worden aangepakt. Als we precies dat faciliteren én uitdragen in ons onderwijs en onderzoek, kunnen we echt de benodigde meters maken.’ [interview gaat verder na tekstblokje]
Recente concrete stappen Om energie te sparen en bij te dragen aan de circulaire economie zette Fontys recent nog eens twee stappen: de verwarming gaat een tot twee graden lager en via een aanbesteding heeft de dienst Huisvesting en Facilitaire zaken twee bedrijven geselecteerd die meubels van gebruikte materialen gaan leveren. Lees er meer over op Bron , het onafhankelijk nieuwsplatform van Fontys.
Helpen actualiteiten op het wereldtoneel ook om het proces te versnellen? ‘Uiteraard. Je merkt het nu aan de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne. Dat heeft een versnellend effect op verdere verduurzaming. Voor ons is het een kans om ons onderwijs aan te passen en met praktijkgericht onderwijs en onderzoek een bijdrage te leveren aan een oplossing. Dan pakken we een inhoudelijke rol. Als je dat niet doet, ben je bezig met het curriculum van gisteren.’ Wat is onze stip op de horizon op het vlak van duurzaamheid? ‘Ik wil dat medewerkers en studenten met trots kunnen zeggen dat ze in een moderne organisatie werken en studeren. Een CO2-neutrale (en ooit een CO2-positieve) bedrijfsvoering is een wens, maar het gaat mij meer om de stappen die we zetten in de reis daar naartoe.’Jij bent voorstander van de geleidelijke verandering? ‘Ja, dat zit ‘m in groots denken en kleine, maar effectieve stappen zetten. Als je elk jaar een paar procent vooruitkomt, is dat al heel mooi. Dat geldt voor zowel onderwijs, onderzoek als bedrijfsvoering. Als duurzaamheid ook nog eens een collectief proces wordt, weet ik zeker dat achteraf wordt gezegd: waarom hebben we dat eigenlijk niet eerder gedaan?’Toch is duurzaamheid integraal opnemen in alle instituten nog een uitdaging. Hoe krijgen we dat voor elkaar? ‘Integraal samenwerken doet een beroep op de verbondenheid tussen onderwijs, onderzoek én maatschappij. Zijn we in staat om in te spelen op de grote maatschappelijke uitdagingen? Zijn we geïnteresseerd genoeg?Nieuwsgierig naar wat er speelt? En als we dat allemaal zijn, wat zijn dan de mechanismes waarmee we op ontwikkelingen inspelen? Hoe responsiever en relevanter ons onderwijs en onderzoek is voor de buitenwereld, hoe sneller we vooruitgaan in onze duurzaamheidsopgave.’Dit artikel is overgenomen uit het boekje Duurzaam Doorpakken! over de duurzaamheidsagenda van Fontys . Wat is al bereikt en wat zijn de toekomstplannen?
Duurzaamheidsevent Op het duurzaamheidsevent op 6, 8 of 9 december deelt Fontys op drie campussen inspirerende voorbeelden van duurzaamheid in onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Verhalen, best practices en workshops vol inspiratie en goede voorbeelden. Tijdens het event zetten we je aan het denken en horen we graag jouw bijdrage over duurzaamheid en circulariteit binnen jouw opleiding of vakgebied. Denk en doe mee met de toekomst!
Meer informatie
Auteur: Bureau Textvast