Kennedy Tielman en Linda van den Bergh.
Iedereen heeft vooroordelen. Onbewust deel je mensen in in hokjes en koppel je daar bepaalde verwachtingen aan. Natuurlijk is dat niet eerlijk en heeft het effect op degene om wie het gaat. Waarom doe je dat eigenlijk? Tijdens een online college delen Linda van den Bergh (lector Waarderen van diversiteit) en Kennedy Tielman (docent-onderzoeker en promovendus culturele diversiteit in het mbo) hun kennis over vooroordelen en geven je tips.
Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen haast systematisch een te laag schooladvies en leerlingen met ADHD worden vaak nog als ‘moeilijk’ bestempeld. Docenten ervaren soms spanningen in cultureel diverse klassen. Volgens promovendus Kennedy Tielman helpt het al als docenten zich bewust worden van hun eigen houding en opvattingen. Lector Linda van den Bergh vindt het belangrijk om tools en methodes te ontwikkelen die scholen kunnen gebruiken om negatieve effecten van vooroordelen te voorkomen. Hoewel Van den Bergh en Tielman zich in hun onderzoek richten op het onderwijs, zetten zij dit onderwerp in dit college in een breder perspectief en daardoor is het interessant voor iedereen die meer wil weten over vooroordelen. Bekijk hier het online college (tekst gaat onder de video verder).
Linda van den Bergh Dr. Linda van den Bergh is haar loopbaan gestart als leerkracht en remedial teacher in het basisonderwijs. Tijdens haar studie orthopedagogiek en de research master behavioral sciences maakte ze kennis met onderzoek als middel om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Sindsdien doet ze praktijkgericht onderzoek naar professionalisering van leraren gericht op inclusief onderwijs vanuit hoge verwachtingen, vooral van degenen die met 1-0 achterstand binnenkomen.
Kennedy Tielman Drs. Kennedy Tielman volgde na zijn laboratoriumopleiding een opleiding tot eerstegraads docent scheikunde bij Fontys in Tilburg, studeerde vervolgens scheikunde aan de Universiteit van Utrecht en doceert sinds een jaar of twintig aan de lerarenopleiding waar hij zelf eerder was opgeleid. Daarnaast doet hij aan de Wageningen Universiteit promotieonderzoek naar spanningen die docenten ervaren in het cultureel divers middelbaar beroepsonderwijs. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn proefschrift waarvoor vanwege de actualiteit van het onderwerp veel aandacht is in de media.
Openbare colleges Fontys In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Meer informatie over deze colleges vind je op de website Openbare colleges .