Iedereen heeft talent, maar hoe zet je het in?

Peter Bos en Jessica Kruijssen.
Hoe herken je talent? Hoe benut je talent? Op welke manier kun je talent ontwikkelen in je organisatie? Talentgericht werken is iets waarin nog heel veel werk is te verrichten. Reden voor Peter Bos (Fontyslectoraat Dynamische Talentinterventies) en Jessica Kruijssen (Talenten Ontwikkel Atelier) om de post-bachelor Talentprofessional op te starten.

De basis van de post-bachelor is talentontwikkeling. Hierbij is het van belang om onderscheid te maken tussen inclusieve en exclusieve talentontwikkeling. Jessica: 'Exclusieve talentontwikkeling kennen we van de talentenshows. Er wordt gekeken naar uitblinkers, mensen die beter zijn dan de rest. In de werkcontext gaat het dan om de high potentials van een organisatie. Dat is echt de klassieke manier van kijken naar talent.

Wat wij juist belangrijk vinden is dat organisaties leren om een inclusieve talentbenadering te hanteren. Organisaties spannen zich dan in om het talent van alle medewerkers te benutten. Talentgerichte organisaties stellen zichzelf vragen als: "Waar krijgen onze medewerkers energie van, waar zijn ze goed in en welke competenties en kennis heeft iemand nodig om talent tot bloei te laten komen?".'

Hoe dan?
Inclusief talentbeleid is volgens Jessica essentieel: 'Iedereen heeft talent en er moet worden gekeken naar hoe die talenten van mensen kunnen worden ingezet om de doelen van een team en organisatie te kunnen bereiken. De maatschappij verandert zo snel dat een organisatie zich niet kan permitteren alleen naar uitblinkers te kijken.”

Naast het belang voor een organisatie is talentontwikkeling ook intrinsiek goed. 'De wereld wordt er mooier van als we onze talenten kunnen gebruiken in een organisatie', zegt Peter. 'En het mooie is dat je door talentbeleid gaat floreren en meer werkgeluk gaat creëren in je organisatie. Organisaties leren en ontwikkelen sneller, innoveren beter en presteren beter', vult Jessica aan.

Iedere professional die met talentontwikkeling bezig is, is welkom bij de post-bachelor. 'Het levert de deelnemer bouwstenen voor een heldere visie op talent, maar we gaan vooral aan de slag met #hoedan', vertelt Jessica. De post-bachelor is een combinatie van kennis en praktijk. 'Basiskennis over talent is essentieel, omdat bij talentbeleid het risico bestaat dat dit vorm te krijgt op basis van impliciete aannames. Maar als je jouw inzichten niet kunt omzetten naar de prakijk dan heb je er vrij weinig aan. Daarom hebben we in de post-bachelor veel aandacht voor praktische tools en vaardigheden', vertelt Peter.

Wat leer je?
De post-bachelor bestaat uit een aantal onderdelen. 'We beginnen met een tweedaagse. Daar leren we elkaar kennen, leer je je eigen talenten kennen en leer je hoe je talenten van anderen kunt herkennen', vertelt Peter. 'Vervolgens gaan we aan de slag met talenten in teams. Teams zijn steeds belangrijker om organisaties te laten excelleren. Hiervoor is het handig om elkaars talenten in kaart te brengen en deze te versterken.'

Dan komt het stuk talentgericht leiderschap. 'Hier gaan we in op de cruciale rol van de leidinggevenden bij talentontwikkeling. En dan maken we eigenlijk nog een stapje daaromheen. Dan kijken we naar de rol van een HR-afdeling bij het versterken van talentontwikkeling in een organisatie.' Als laatste komt een talentgerichte cultuur aan bod. 'Hoe zorgen we dat "talentdenken" in het dna van een organisatie komt? Wat zijn kenmerken van een talentgerichte cultuur? Daar zullen we die dag bij stilstaan', vertelt Peter.

'In de loop van de post-bachelor werk je ook aan een eigen praktijkcasus. Je gaat wat je geleerd hebt vertalen naar je eigen organisatie en behoefte. Bij de ene is dat een visie op talentgericht leiderschap, een ander maakt een aanpak, weer iemand anders gaat bijvoorbeeld met talentgericht samenwerken aan de gang of ontwikkelt een talentenworkshop', aldus Jessica.

Aanmelden
Twijfel je om je aan te melden? 'Als je twijfelt kun je ons altijd even persoonlijk benaderen. We kunnen dan live meedenken en kijken of het bij je past', zegt Jessica. 'En het mooie is ook dat je in deze post-bachelor zelf gaat groeien. Alle handvaten, gesprekstechnieken en tools ga je oefenen op een collega-deelnemer, maar die deelnemer oefent het ook op jou. Je gaat dus ervaren wat talentgericht werken met jou doet. Wij geloven heel erg dat je het moet doorleven om het ook weer door te kunnen geven', vindt Jessica.

Nieuwsgierig geworden naar de post-bachelor Talentprofessional?

Meer informatie

Lees meer

  • Wendbaar
  • Talentgericht
  • Onderzoekend

Post-bachelor Talentprofessional

Wil jij ontdekken hoe jij jouw expertise op talentontwikkeling in korte tijd vergroot? Maar daarnaast hoe jij met talentinterventies binnen jouw team zorgt voor meer betrokkenheid, bevlogenheid en werkgeluk? Dan is dit het moment om jezelf in te schrijven voor de post-bachelor Talentprofessional.

Locatie
Eindhoven
Duur
6 dagen
Startdatum
27 november
Lees verder

Auteur: Ghiselle Hendrix

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.