IM’er Kevin Hoes: ‘Ik race niet steeds met een zwaailicht rond’

Kevin Hoes: 'Informatieveiligheid gaat over meer dan alleen alles veilig achter slot en grendel opbergen.'
De kloof tussen IT en de werkvloer overbruggen. Dat ziet Kevin Hoes, informatiemanager (IM’er) bij Fontys Sporthogeschool, als zijn belangrijkste taak. En daarin speelt “informatieveiligheid” een belangrijke rol. De sporthogeschool heeft daarbij zijn eigen specifieke aandachtspunten.

Hoe ziet jouw werk als IM’er eruit?
‘Ik ben vooral bezig met het verbinden van veranderingen - op het gebied van IT en informatieveiligheid - met de wensen van de gebruikers bij de Sporthogeschool.

Neem de invoering van een programma als Canvas. Het is dan mijn taak om docenten en studenten te helpen om daar echt mee te kunnen gaan werken. Wij hebben veel mensen die in de sportzaal of op het veld staan en die hebben dan niet altijd een laptop bij zich. Hoe kunnen zij toch op een fijne manier zo’n tool gebruiken? Daar kan bijvoorbeeld training bij komen kijken. En samen kijken we hoe je de tool kunt inrichten, zodat het voor jou net wat makkelijker werkt.’

En als het gaat over informatieveiligheid, moet je soms als politieagent optreden?
‘Nee, ik ben eerder iemand aan wie ze hulp komen vragen. Ik hoef eigenlijk zelden met een zwaailicht ergens naartoe te racen. Maar er zijn zeker dingen die ik bespreekbaar maak.

Bij ons wordt bijvoorbeeld met videoanalyse gewerkt en daarvoor worden bepaalde apps gebruikt. Welke apps kun je daarvoor inzetten? Hoe ga je om met veiligheid? Of als het gaat om een praktijkfimpje van een student op zijn stageadres. Je wilt niet dat een turnles met kinderen per ongeluk openbaar wordt gedeeld.

Ander voorbeeld is het bijhouden van studenten die niet aanwezig zijn. We willen ten slotte graag monitoren of alles goed gaat met onze studenten, een stukje zorg dragen. Maar het is niet de bedoeling dat lijsten met afwezigheid worden geprint en in de vuilnisbak belanden. Dat moet veilig digitaal worden opgeslagen.

Het zijn kleine dingen, maar die zijn belangrijk. Deze zomer zijn we daarom als een soort mystery guest door het gebouw gaan lopen en hebben overal korte gesprekjes gevoerd over waar ze op moeten letten als het gaat om informatieveiligheid.

Overigens gaat informatieveiligheid over meer dan alleen alles veilig achter slot en grendel opbergen.’

Wat bedoel je daarmee?
‘Het gaat ook over het goede afspraken maken over hoe je informatie ontsluit en deelt. Onze docenten en medewerkers moeten weten waar ze informatie kunnen vinden. Daarvoor is een goede inrichting van FontysConnect (dat overgaat in SharePoint Online) belangrijk. Dat kan zorgen voor minder e-mailverkeer. Dat leidt weer tot minder bijlages versturen en minder datalekken.

Daarbij zijn we tijdens corona versneld met MS Teams gaan werken. Dat roept weer nieuwe vragen op. We moeten daarom weten wat we op MS Teams doen en wat in de onderwijsomgeving Canvas. En dan zijn ook nog mensen die nog met Skype werken.

Om dat in kaart te brengen probeert ons team, DigiKompas, continu met docenten en studenten in gesprek te zijn om zo de beste oplossingen te ontwerpen.’

Auteur: Petra Merkx

Reacties

  • Hub Gerats

    Leuk artikel Keven en dank aan alle informatiemanagers voor de bijdrage aan informatieveilig werken binnen Fontys. Onderwijs- en onderzoekssector is de meest aangevallen sector. Laten we samen met alle medewerkers en studenten het tij keren.

    De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.

Lees meer

  • 10 februari
  • Wendbaar

Informatieveiligheid: laat jij het raam op een kier staan?

De komende maanden start Fontys een waar offensief om bij iedereen tussen de oren te krijgen hoe belangrijk het veilig omgaan met digitale middelen en persoonlijke gegevens is. Wat betekent dat voor jouw werk?

Lees verder