Hoe komt collega met ‘cognitief talent’ beter uit de verf?

Fontyslocatie in Tilburg. Fotograaf: Bas Gijselhart.
Fontys gaat onderzoeken hoe medewerkers met ‘cognitief talent’ beter tot hun recht kunnen komen op hun werk. En dat is best bijzonder, aldus docent-onderzoekers Isabelle Diepstraten en Annemieke Weterings-Helmons.

De onderzoekers hebben eerder met dit bijltje gehakt. Ze deden hetzelfde voor hoogbegaafde scholieren en studenten vanuit het lectoraat Goed leraarschap, Goed leiderschap.

Bewust is gekozen om nu niet te spreken van “hoogbegaafde” medewerkers. ‘Wij vinden een strenge afbakening - bijvoorbeeld over de hoogte van je IQ - voor ons onderzoek minder relevant en hanteren liever een bredere definitie. Daarom spreken we van “medewerkers met cognitief talent”. Bovendien sluit die term aan bij de doelstelling van Fontys, die “talentgerichtheid” hoog in haar vaandel heeft. Dat geldt voor studenten én medewerkers. We zien het als een sociale opdracht’, legt Annemieke uit.

Isabelle Diepstraten
Isabelle Diepstraten

Bijzonder onderzoek

Isabelle en Annemieke namen samen met Danae Bodewes en Anouke Bakx het initiatief voor dit onderzoek. Het is bijzonder omdat – voor zover Annemieke en Isabelle overzien – de doelgroep ‘medewerkers’ niet eerder met deze focus in beeld was.

‘Er is relatief weinig wetenschappelijk onderzoek over te vinden, wel wat populaire publicaties’, aldus Isabelle. ‘Daarin ligt al snel de nadruk op de problemen die deze doelgroep kan hebben. Bij dit onderzoek wil Fontys vooral kijken naar wat medewerkers met cognitief talent gaat helpen om zich thuis te voelen op onze hogeschool en hoe wij hun talent beter kunnen benutten. De positieve insteek.’

Snelle “als/dan”-denkers

Wat meer erkenning kan deze doelgroep namelijk best gebruiken. ‘Ze denken vaak heel associatief, kunnen snel “als/dan”- redeneren. Maar voor de leidinggevende kan dat bijvoorbeeld overkomen alsof zij steeds hun hakken in het zand zetten. Ze discussiëren ook graag en willen innoveren, lopen op anderen vooruit. Dat kan dan weer conflicten binnen een team veroorzaken. Terwijl het eigenlijk om positieve eigenschappen gaat die bijdragen aan een open communicatie en innovatiekracht.’

Deze werknemers komen daardoor niet altijd goed uit de verf en dat is echt jammer, menen de initiatiefnemers voor dit onderzoek. Maar hoe kan dat beter? ‘Daarvoor willen we tools ontwikkelen die twee kanten op werken: ze geven handvatten aan mensen met cognitief talent om beter zelf de regie te nemen in hun werk, maar ook aan bijvoorbeeld leidinggevenden om de kwaliteiten van deze doelgroep beter te zien en in te zetten.’

Annemieke Weterings-Helmons
Annemieke Weterings-Helmons

Veel winst te behalen

Vooraf aan erkenning gaat ‘herkenning’. Om wie gaat het? Cognitief talent wordt in dit onderzoek vertaald in de volgende eigenschappen: snel denken, complexe zaken aankunnen, autonoom, nieuwsgierig en gedreven. Mogelijk ook sensitief en intens levend, en plezier scheppen in creëren. Van deze snelle, creatieve en autonome denkers wil Fontys graag weten wat zij nodig hebben om zich thuis te voelen en zichzelf te kunnen zijn binnen Fontys.

Op basis van eerder onderzoek en het aantal hooglopgeleiden in het onderwijs, denken de onderzoekers dat het bij Fontys om minstens 10 procent van de werknemers gaat. ‘Er valt met ons onderzoek en de tools sowieso veel winst te behalen’, zegt Isabelle.

Samen met de doelgroep

Het onderzoeksteam heeft een oproep gedaan aan medewerkers die zich aangesproken voelen om elkaar te ontmoeten voor een eerste verkenning en voor het verdere kwalitatieve onderzoek. Daarvoor waren al 32 belangstellenden en aanmelden kan nog steeds. ‘We willen bewust samen met de doelgroep gaan bekijken wat nodig is’, zegt Isabelle. ‘Daarvoor willen we ook een community oprichten.’

De onderzoekers verwachten binnen een jaar met resultaten te komen in de vorm van de tools en mogelijk een publicatie, zodat ook andere werkgevers de bevindingen kunnen gebruiken.

Voel je je aangesproken en wil je deelnemen aan het onderzoek of je aansluiten bij de community, neem dan contact op met Isabelle DiepstratenDanae Bodewes of Annemieke Weterings-Helmons.

Lees meer

  • 10 februari
  • Wendbaar

Onderzoek naar medewerkers met 'cognitief talent'

Fontys wil niet alleen de talenten van studenten optimaal tot ontwikkeling laten komen, ook die van haar medewerkers. Fontys start daarom een onderzoek naar medewerkers met 'cognitief talent'. Belangstellenden kunnen zich melden.

Lees verder
  • Talentgericht

Kerntalenten analyse

Als erkend Kerntalenten analist en hoogbegaafdheidscoach geeft Petra inzicht in jouw ontwikkelpotentieel aan de hand van jouw unieke Kerntalenten compilatie. Ze kan je ondersteunen om in je kracht gezet te worden al dan niet binnen (je) team van professionals.

Locatie
NTB
Duur
Op aanvraag
Lees verder
  • 2 juni
  • Inclusief

Het nut van de eigen veilige bubbel

Fontys wil ‘toegankelijk en inclusief’ zijn voor iedereen. Een van de middelen om dat te bereiken is het oprichten van communities. Voor bijvoorbeeld medewerkers en studenten met autisme of lbhti’ers.

Lees verder

Auteur: Petra Merkx

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.