-
6 april
- Onderzoekend
Gezondheidswinst door Fontysonderzoeken

RISE: bewegingsprogramma voor mensen met MS
In Nederland leven ongeveer 25.000 mensen met multiple sclerose (MS). Het is een chronische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast en steeds erger wordt, wat leidt tot fysieke en cognitieve beperkingen in het dagelijks leven en een verminderde kwaliteit van leven. Mensen met MS bewegen gemiddeld genomen te weinig, zitten te veel en hebben een slechtere slaapduur en -kwaliteit, waardoor de klachten zoals beperkte mobiliteit en vermoeidheid verergeren en ze een verhoogd risico lopen op problemen met het hart en de bloedvaten, zoals een hoge bloeddruk. In het beoogde onderzoeksproject onderzoeken docent-onderzoeker Wendy Hendrickx en collega’s binnen het consortium hoe het 24-uurs beweegpatroon (zit-, beweeg- en slaapgedrag) bij mensen met MS er precies uitziet, wie er risico lopen vanwege een ongunstig beweegpatroon en welke factoren hierbij een rol spelen. Vervolgens, zo is het idee, zal een (fysiotherapeutische) interventie ontwikkeld worden om mensen met MS met een gepersonaliseerde aanpak te ondersteunen bij het realiseren van duurzame gedragsverandering.

De RAAK-subsidie voor dit project is bijna drie ton. Daarnaast investeert het consortium nog eens zoveel, waardoor het totale projectbudget bijna zes ton is. Wendy: ‘We zijn uiteraard erg blij met de toekenning van de subsidie. Eerder ontwikkelden we de RISE-interventie voor mensen met een beroerte. Het is mooi dat we als consortium nu ook iets kunnen gaan betekenen voor mensen met MS. Dit soort projecten, waarbij we samenwerken met mensen met MS en andere stakeholders, zijn niet mogelijk zonder subsidie.’ Over de maatschappelijke relevantie van het project: ‘Door mensen met MS die extra risico lopen op een voor hun passende manier te helpen bij het optimaliseren van hun beweeggedrag, kunnen we mogelijk de ziektelast verlagen en kwaliteit van leven van mensen met MS verbeteren.’
Unraveling the vaginome
Als vrouw sta je er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil – en als man al helemaal niet: het belang van een gezond microbioom (= verzameling bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen) in de vagina, vaginoom genoemd. Het speelt een essentiële rol bij de gezondheid van vrouwen. Zo vergroot een ongezond vaginoom het risico op complicaties bij zwangerschap en bevalling en op SOA’s zoals HPV, wat op de lange termijn kan leiden tot baarmoederhalskanker.
Wat precies de kenmerken zijn van een gezond vaginoom, daarover bestaat geen uniformiteit of duidelijkheid. Dit onderzoeksproject, geleid door lectoren Molecular Technologies for One Health Anne Loonen en Joost Schoeber in directe samenwerking met Adriaan van den Brule (HPV expertisecentrum, Jeroen Bosch ziekenhuis), heeft tot doel een gouden standaard te ontwikkelen voor het analyseren en classificeren van het vaginoom. Samen met onder meer Avans hogeschool, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Pathologie-DNA en mkb-partijen worden gestandaardiseerde protocollen ontwikkeld en gevalideerd. Deze gouden standaard voor het analyseren van het vaginoom zal ertoe bijdragen dat we beter begrijpen wat de rol van het vaginoom is bij een persisterende HPV-infectie en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.
De RAAK-subsidie voor dit onderzoekt bedraagt een kleine drie ton. Daarnaast legt het consortium nog ruim drie ton in. Anne: ‘Als we een geschikte triagemarker vinden, kunnen we een grote groep vrouwen meer zekerheid te geven over of er wel of niet sprake is van de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Daarnaast zorgen we ervoor dat gynaecologen over betere informatie beschikken bij het maken van hun keuzes en hopen we de werkdruk bij gynaecologen te verlagen.’
Projecten met impact
De beide onderzoeksprojecten van Fontys zijn van groot maatschappelijk belang. In het ene geval kan inzicht in het vaginoom ertoe leiden dat het aantal vrouwen dat ziek wordt als gevolg van een verstoord vaginoom beter in kaart kan worden gebracht. In het geval van RISE kan het verbeteren van het beweegpatroon ertoe leiden dat MS-patiënten een hogere kwaliteit van leven ervaren.
RAAK-subsidies
RAAK-subsidies zijn subsidies bedoeld voor praktijkgericht onderzoek in Nederland. Ze worden verstrekt door Regieorgaan SIA (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) en richten zich op samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en het werkveld. Hier vind je meer informatie over RAAK-subsidies.