Overal ter wereld wordt vaak onnodig veel voedsel verspild. Dat gebeurt thuis, in restaurants, maar ook op scholen. Om studenten hier bewust van te maken doet Fontys Hogeschool vanaf dinsdag mee met de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge.
Artikel overgenomen uit Bron.
De challenge bestaat uit een aantal onderdelen en moet bijdragen aan het doel van de Verenigde Naties om vóór 2030 vijftig procent minder voedsel te verspillen. Het project gaat van start met een fysieke kick-off bij organisator HAS green academy. Daarna volgen er tot en met eind januari zes verschillende online masterclasses, met ieder een eigen onderwerp.
Kleine en grote opdrachten
Aan iedere online bijeenkomst - die in het Engels wordt gegeven - zijn weer kleine challenges verbonden. Verder zijn er ook verschillende grote opdrachten die, in het geval van vorig jaar, bijvoorbeeld gaan om het stimuleren van voedselzuinigheid bij jongeren of het meten van de Food Waste Print van een hogeschool.
‘Het is fantastisch dat je als hogeschool kan meedoen aan iets wat landelijk gaat lopen’, zegt Jifke Sol, alslector Circulaire Transities bij Fontysnauw betrokken bij het project. ‘Hoe gaaf is het dat je er in je dagelijkse schoolpraktijk heel makkelijk in kan stappen? Je wordt je er als hele school veel bewuster van hoeveel voedsel je eigenlijk verspilt en hoe je dat kan tegengaan.’
Fontys werkt voor de challenge samen met organisaties als HAS green academy, Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank. ‘Je bent deel van een beweging”, vervolgt Sol. 'Je leert hoe je een verschil kan maken.’
Oplossingen bedenken
Studenten kunnen zowel individueel als in groepjes deelnemen. Door de huidige voedselreststromen bij Fontys te analyseren bijvoorbeeld. En door er vervolgens ook oplossingen voor te verzinnen. Maar ook door een specifieke plek uit te zoeken waar veel voedsel verspild wordt, om daar vervolgens met betrokkenen het gesprek aan te gaan. Een soort interventie, dat idee.
Voor Sol zou het project al geslaagd zijn als er twee studenten deel zouden nemen. Meer zou natuurlijk fantastisch zijn. ‘Als studenten mee gaan doen, ontstaat er binnen Fontys een beweging. Dat is wat we willen. Nog beter zou zijn als docenten en onderzoekers van onze instelling zich hier ook aan willen verbinden. Dan krijgt het veel meer draagvlak.’
Award winnen
Halverwege maart wordt het project afgesloten met de uitreiking van een ZERO Food Waste Challenge Award, bedoeld voor de student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject verzint. Alle deelnemers gaan naar huis met een certificaat.
Auteur: Karen Luiken