Fontys innoveert met technologie - jouw idee is geld waard 

Een sprekend voorbeeld van Educatieve Technologie: de Revalidatie Simulatiestoel (RevSim).
Fontysmedewerkers én -studenten kunnen weer hun goede ideeën voor (onderwijs)experimenten met behulp van Educatieve Technologie (EdTech) indienen. Goede voorstellen worden beloond met een Fontyssubsidie tot maximaal 4000 euro. Hiervoor kun je misschien nét dat ene apparaat of die applicatie aanschaffen om je droom te realiseren.

Educatieve Technologie, kortweg EdTech, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel in het onderwijslandschap, met mogelijkheden om het leerproces te verrijken, toegang tot kennis te vergroten en studenten voor te bereiden op een steeds digitalere samenleving.

Fontys ICT stimuleert deze ontwikkeling al enige jaren via het EdTech project. Dit project roept Fontysmedewerkers en -studenten op om met goede EdTech ideeën te komen en hiermee te experimenteren. Het project faciliteert deze experimenten financieel zodat bijvoorbeeld benodigde hardware en/of software kan worden aangeschaft.

Dat hiermee in een behoefte wordt voorzien, bewijst het inmiddels indrukwekkende palet aan afgeronde en lopende experimenten. Reden om het EdTech project te bestendigen in de staande organisatie van Fontysdienst Onderwijs en Onderzoek.

‘We geven docenten en studenten graag de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te onderzoeken met technologie door er mee experimenteren’, aldus Mirjam Woutersen, directeur dienst O&O.

Experimenten en onderzoeken
Een van de voornaamste voordelen van EdTech is de mogelijkheid om leren interactiever en boeiender te maken. Denk aan educatieve apps, simulaties en online platforms. Deze hebben de potentie om het leerproces op verschillende manieren te ondersteunen en de betrokkenheid van studenten te bevorderen, bijvoorbeeld door het gebruik van gamification-elementen. In hoeverre ze dat op welke manier kunnen, is vaak onderwerp van onderzoek binnen de EdTech experimenten van Fontys.

Uiteindelijk leveren de EdTech-experimenten nieuwe inzichten op ten aanzien van de bruikbaarheid van technologie voor het onderwijs. Die ‘legitimeren’ daarmee het gebruik en eventueel de implementatie van de technologie in het onderwijs.

Daarnaast doen medewerkers en studenten nieuwe kennis en vaardigheden op met technologie. Carola van Rooij (docent FHRMenTP en lid scrumteam Blended learning) zegt daarover: ‘Het heeft mij de kans geboden nog beter na te denken over wat nodig is, wat passend is. Daarop aansluitend heeft het mij doen inzien dat de gekozen software te weinig aansluit bij eigentijds, dynamisch, zelf regisserend, duurzaam, toekomstbestendig leren.'

Revalidatie Simulatiestoel (RevSim)

Een sprekend voorbeeld van een EdTech project is het Virtual Reality (VR) experiment bij Fontys Paramedisch. In dit experiment werken studenten onder begeleiding van docenten aan de realisatie van een unieke toepassing van VR in de gezondheidszorg.

Initiator en docent-onderzoeker Geert-Jos van der Maazen legt uit: ‘Diverse derde- en vierdejaarsstudenten van verschillende Fontysopleidingen werken intensief samen om te onderzoeken hoe VR-technologie in combinatie met een gamestoel (RevSim) ingezet kan worden voor revalidatiedoeleinden. Studenten worden extra gemotiveerd en leergierig, zodra ze ervaringsgericht en met een serieuze en authentieke toepassing aan de slag gaan. Daarbij werken ze in een multidisciplinair team (IT, Mechatronica en Zorg), hetgeen hun blikveld verruimt en zorgt voor verdieping die hen voorbereidt op de toekomstige beroepspraktijk.’

Edtech promofilm met de Revalidatie Simulatiestoel (RevSim)

Nieuwe ronde nieuwe kansen
Nu het EdTech project is ondergebracht bij dienst Onderwijs en Onderzoek, krijgen Fontysmedewerkers en -studenten opnieuw de kans om EdTech-ideeën aan te dragen. Of het nu gaat om het implementeren van nieuwe technologieën, het ontwikkelen van interactieve lesmaterialen, het bevorderen van inclusiviteit, of het introduceren van baanbrekende leermethoden.

'Wij geloven sterk in de kracht van vernieuwing met gebruik van educatieve technologieën en de impact die het kan hebben op het onderwijs en daarbuiten’, zegt Peter Dieteren, consultant Fontys Onderwijs en Onderzoek en contactpersoon Fontys EdTech. ‘Goede ideeën kunnen rekenen op financiële ondersteuning voor de uitvoering van het experiment, tot maximaal 4000 euro per experiment. In veel gevallen kun je direct starten met je idee/experiment. Ga ervoor dus.'

Auteur: Erik Oomen

e.oomen@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.

Lees meer

  • 31 mei
  • Talentgericht

eXtended Reality: Hoe is het mogelijk!?

Nieuwe technologieën stellen je in staat om te leren in en van situaties die normaal gesproken niet mogelijk zijn. Sterker nog, ze voegen iets toe aan de "realiteit". Binnen Fontys wordt hier al volop mee geëxperimenteerd.

Lees verder